WORK2017-konferenssi, 16.8.: Alustatalous järjestää työn rakenteet uudelleen

WORK2017-konferenssin ensimmäisenä päivänä pohdittiin työn tulevaisuutta erityisesti alustatalouden näkökulmasta. Samalla kun algoritmit ja tekoäly automatisoivat monia töitä, uusia työpaikkoja syntyy digitaalisille alustoille. Alustatalouden järjestämiseen ja hallintaan liittyy kuitenkin vielä useita avoimia haasteita, kuten varallisuuden keskittyminen pienelle joukolle toimijoita.

 

 

Päivän aikana kuultiin aiheeseen liittyen kaksi keynote-puheenvuoroa: 

 

Marina Gorbis: Työn tulevaisuus ja universaali perusvarallisuus: oikeudenmukainen vauraus digitaalisessa koordinointitaloudessa 

Yhdysvaltalaisen Institute for the Futuren (IFTF) toiminnanjohtaja Marina Gorbis pohti keynote-puheessaan työn tulevaisuutta digitaalisessa koordinointitaloudessa (digital coordination economy), jossa palveluita tarvitsevat ja niitä tuottavat toimijat yhdistetään toisiinsa algoritmien avulla.

Uberin kaltaiset alustat ovat Gorbisin mukaan vasta ensimmäinen vaihe digitaalisen koordinointitalouden kehityksessä. Tulevaisuudessa palveluita – ja siten myös taloudellista arvoa – tuotetaan ilman ihmisiä.

Tulevaisuudessa voit ohjelmoida autosi tulemaan luoksesi tiettyyn aikaan. Tavaroista tulee taloudellisia toimijoita, jotka luovat omia talousjärjestelmiään”, Gorbis kertoi.

Automatisointi tehostaa työtä ja kasvattaa työn kannattavuutta, mutta samalla perinteisiä työpaikkoja katoaa. Varallisuus ei digitaalisessa koordinointitaloudessa jakaannu tasaisesti vaan keskittyy alustoja omistavien suurien yritysten pussiin.

Ratkaisuksi Gorbis esitteli IFTF:n kehittämän universaalin perusvarallisuuden (universal basic assets) käsitteen. Se viittaa joukkoon resursseja, joihin kaikilla ihmisillä on oikeus. Niitä ovat yksityiset ja julkiset resurssit kuten asuminen, terveydenhuolto, koulutus ja taloudellinen turva, mutta myös digitaaliset resurssit, kuten data tai digitaaliset valuutat.

Ennen perusvarallisuuden kaltaista ratkaisua alustoja ja niitä koskevaa sääntelyä on kuitenkin Gorbisin mielestä kehitettävä eteenpäin.

Jos keskitymme näihin asioihin, tulevaisuuden maailmasta voi tulla upea paikka.”  

 

Martin Kenney: Alustatalous: Työtä, kilpailua ja sosiaalista elämää? 

Jos automatisointi syö työpaikkoja, mistä uutta työtä syntyy? Alustatalouden työntekijöitä ovat muun muassa alustayritysten työntekijät ja alustojen urakoitsijat, kuten Uber-kuskit, YouTube-videoiden kuvaajat ja eBayn myyjät.

 Työmarkkinoilla ei ole vähemmän työntekijöitä, päinvastoin. He vain tekevät työtä uusilla tavoilla”, sanoi päivän toinen keynote-puhuja, Kalifornian yliopiston professori Martin Kenney.

Kenney käsitteli puheenvuorossaan alustatalouden vaikutuksia työhön ja sen järjestämiseen, arvon luomiseen ja jopa sosiaaliseen elämään.

Kenneyn mukaan digitaalisten alustojen omistajat ovat yhtä vaikutusvaltaisia tai jopa vaikutusvaltaisempia kuin tehtaiden omistajat teollisen vallankumouksen aikaan. Googlen ja Amazonin kaltaiset suuret toimijat käyttävät raaka-aineenaan dataa ja luovat siitä arvoa.

Data on uusi öljy”, Kenney sanoi.

Alustatalous vaikuttaa merkittävästi moniin aloihin autoteollisuudesta viihteeseen ja majoitukseen.

Esimerkiksi Uberin yleistyminen voi vaikuttaa autojen suunnitteluun”, Kenney totesi.

Yhä useammat palvelut suoritetaan algoritmien ja koneoppimisen varassa. Robotti voi tehdä fyysisiä tehtäviä ihmistä nopeammin ja tehokkaammin, mutta esimerkiksi puhelinkeskuksessa tai matkailusivuston chatissa keskusteleva tekoäly ei välttämättä osaa vastata kaikkiin asiakkaan kysymyksiin.

Myös kilpailu muuttuu alustataloudessa. Isot digitaaliset toimijat pystyvät luomaan jatkuvasti lisää arvoa tekemällä uusia aluevaltauksia ja linkittämällä käyttäjänsä niiden pariin.

Kenney esitteli keynotessaan myös alustatalouden sääntelyyn liittyviä ongelmia. Googlella on valta päättää, mitä sen hakutuloksissa näkyy, ja Facebookilla on hallussaan ihmisten yksityisyys. Booking.comin ja TripAdvisorin arvostelut ovat tärkeämpiä tiedonlähteitä kuin valtioiden määräykset.

  

Teksti: Kira Keini / Kaskas Media

Kuvat: Sakari Piippo

  

WORK2017 on työn ja talouden digitaalista tulevaisuutta käsittelevä kansainvälinen konferenssi, joka kokoaa Turkuun 16.-18.8. alan asiantuntijoita ympäri maailmaa. Konferenssin järjestää järjestää Turun työtieteiden keskus yhdessä Turun yliopiston, Turun kauppakorkeakoulun ja Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman SWiPE-tutkimuskonsortion kanssa.