Mervi Hasu siirtyi Oslon yliopistoon apulaisprofessoriksi

SWiPE-tutkija ja osahankkeen johtaja, Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Mervi Hasu teki syksyllä merkittävän muutoksen urallaan ja aloitti Oslon yliopiston Kasvatustieteen laitoksella vakituisessa toimessa apulaisprofessorina. Työ on lähtenyt käyntiin portaittain ja uuden oppiminen on vienyt aikansa. Mervi jatkaa myös tutkijana SWiPE-konsortiossa.

Mervi Hasun apulaisprofessuurin alana Oslon yliopiston Kasvatustieteen laitoksella on työpaikkaoppiminen (workplace learning). – Tehtävänkuvassa puolet on opetusta, puolet omaa tutkimusta. Tehtäväni on vahvistaa opetusalan työelämäkytkentää ja linkittää yhteen aikuiskasvatuksen, innovaatiotutkimuksen ja työelämätutkimuksen näkökulmia laitoksen opetuksessa ja tutkimuksessa. Laitos on Euroopan suurin kasvatustieteen laitos, ja opiskelijamäärät ovat verraten suuria, kertoo Mervi.

Mervi kertoo, että työ on lähtenyt käyntiin portaittain, koska kaikki on uutta. – Viime syksynä en vielä opettanut varsinaisia kursseja, mutta pidin joitakin yksittäisiä luentoja ja osallistuin uusien ohjelmien suunnitteluun. Aloitin myös norjan kielen opinnot, kertoo Mervi uuden tehtävänsä alkuvaiheista.

– Tammikuusta lähtien opetan lähinnä kanditason ”vanhoja” kursseja ja valmistelen syksyllä alkavia uusia ohjelmia. Arvioin graduja ja ohjaan joitakin graduja. Olen monella tavalla opiskelijan roolissa kuluvan vuoden aikana, Mervi jatkaa.

Uutta Mervin työssä on erityisesti yliopisto-opetus ja opiskelijoiden ohjaus. Opiskelijoista suurin osa on vasta lukiosta tulleita, kun aiemmassa tehtävässään Mervi on ollut tekemisissä enemmän aikuisten ammattilaisten kanssa. – Tulen ”eksperimentoimaan” sitä, miten saisin tuotua työelämänäkökulmaa elävällä ja kiinnostavalla tavalla mukaan oppimisen teorian ymmärtämiseen ja soveltamiseen, Mervi kertoo.

– Opetukseen liittyy paljon sekä sisällöllisiä että organisointiin ja hallinnointiin liittyviä asioita. Kun eri tehtävät tulevat eteen ensimmäisen kerran, perehtyminen vie yllättävän paljon aikaa. Opetuksen aloittaminen on jännittävää – olen epämukavuusalueella joka päivä, Mervi kuvailee.

Muutos oli Merville 14 Työterveyslaitos-vuoden jälkeen toivottu asia. – Toivon, että uusi opettajan rooli auttaa minua löytämään uusia näkökulmia tutkimukseen. Opettaminen on kommunikointia, vuorovaikutusta – yhdessä oppimista, kuvailee Mervi uutta työtään.


Teksti: Tarja Valde-Brown