Omien alustojen muotoilijat ovat jo täällä

Sari Käpykangas (Kuva: Maria Grönroos, Studio Liikkuva)

Ketterät menestyjät tekevät fiksusti työtä alustatalouden aikakaudella. Heitä seurataan somessa ja pyydetään kertomaan menestyksen salat. He ovat valjastaneet omat sekä mahdollisesti muut elämisen resurssit digitaalisille markkinapaikoille. Suomalainen äiti keksi elämänalustan; innovaation jolla saa vauvan nukahtamaan minuuteissa. Digitaalisen markkinoinnin avulla vauvojen nukahtamisvaikeudet ratkaiseva patja voi levitä maailmanlaajuisesti helpottamaan lapsiperheiden arkea. Eräälle tamperelaiselle syntyi junan vessassa ajatus kuluttajille suunnatusta julkisten reklamaatioiden yhteisöpalvelusta. Suomalainen kotiäiti sekä tamperelainen junamatkustaja saivat kerättyä kokeneilta sijoittajilta isoja rahoituksia yritystoiminnan kehittämiseen. He ovat todellisia työn keksijöitä. Samalla logiikalla ja ansaintamallilla voi syntyä myös alustoja, jotka perustuvat reaaliaikaiseen tiedonvälitykseen ja rajapintoihin.

Ketterä menestyjä ei ole välttämättä täyspäiväinen työntekijä pitkässä työsuhteessa yhden työnantajan palveluksessa. Menestyjä on voinut jakaa omat resurssit useisiin palasiin. Vakityön rinnalla voi kulkea keikkaduuni ja asunnon voi täyttää välillä satunnaiset matkustajat. Yrittäjä-palkansaajat murtavat perinteisiä työsuhdemalleja.

Vakiduunin ja sivuduunin yhdistäminen siten, ettei toinen syö toista voi olla haastavaa. Lomalla toisesta voi tarkoittaa työssä toisaalla. On myös henkilöitä, jotka satsaavat lomiinsa siinä määrin, että paiskivat keikkatöitä lisäansioiden toivossa. Talven tehosuorittajien lomarahat kertyvät eri lähteistä. Yrittäjä-palkansaajan täytyy organisoida työnsä hyvin, että jaksaa pitkän talven yli.

Asiantuntijat kertovat, että työelämässä pitää antaa sataviisikymmentä prosenttia. Tehosuorittajat haluavat myös vapaasti kehittää omia kiinnostuksen kohteitaan. Ovatko työntekijät valmiita antamaan edes satasta, jos he eivät saa keikkatöidensä avulla toteuttaa lomahaaveitaan tai tehdä intohimotöitään? Innostus ruokkii innostusta. Sivuduuni voi tehostaa työpanoksen käyttöä vakituisessa työssä.

Harrastus voi olla myös erottamaton osa työtä ja työ suuri inspiraation lähde. Muusikot, muotisuunnittelijat ja hyvinvointivalmentavat taatusti harrastavat omaa ammattiaan. Työntekijän kyvyt voivat olla vajaakäytössä monella alalla. Itsenäinen digivälitteinen alustatyö voi olla intohimoiselle harrastajalle kiinnostava vaihtoehto.

Uuden työn keksijät ja alustojen kehittelijät eivät hakeudu kokoaikaiseen palkkatyöhön. Generalistit tarttuvat työmahdollisuuksiin ja bongaavat uusia mahdollisuuksia, vaikkapa junan vessasta. Työkokemus Poliisiammattikorkeakoulussa, rauhanjärjestössä ja Suomen partiolaisissa voi olla tie yrittäjyyteen kuten Minna Rantamalla, joka on lanseerannut uuden Kumous-työnhakupalvelun.

Oman työn muotoilijat ovat kaukana ankeasta Inkeristä, joka huokaa tylsistyneenä työpaikallaan ”Onko kaiken aina pakko muuttua?”


Kirjoittaja: Sari Käpykangas työskentelee tutkijana Työterveyslaitoksella. Hän on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri ja sosiaalipsykologi.

Lue lisää Sari Käpykankaan osaamisalueista ja työstä tutkijana.